Stručně si řekněme, jaký je význam střev a co se ve střevech odehrává.

Význam tlustého střeva

Trávenina dále postupuje do tlustého střeva, jehož hlavními částmi jsou tračník vzestupný, příčný a sestupný končící konečníkem. Celková délka tlustého střeva je přibližně 1,5 m při průměru kolem 5 cm. I když se může délka střeva zdát malá, jeho vnitřní plocha dosahuje až 210 m2, což je zhruba plocha čtverce 14 x 14 m! Je to dáno drobnými, jen několik mm vysokými vychlípeninami neboli klky, na kterých probíhá hlavní trávení a vstřebávání živin a tekutin do organismu.

Střevní chřipka, střevní potíže

Mezi nepříjemná onemocnění našeho trávicího ústrojí patří tzv. střevní chřipka, odborně gastroenteritida, postihující především střeva. Jedná se o akutní zánět žaludku a střev způsobený virózou nebo bakteriální nákazou. S klasickou chřipkou nemá společné původce ani stejné viry, ale jen podobné příznaky.

Příčiny střevní chřipky

Hlavními příčinami bývá nákaza bakteriemi nebo viróza, které vyvolají střevní a/nebo žaludeční infekci. Existují různé zdroje nákazy. Dojde-li k požití zkaženého jídla, přítomné toxíny podráždí střevní a žaludeční sliznici. Inkubační doba střevní chřipky se pohybuje v řádu desítek hodin až několika dnů.

Příčiny střevní chřipky může představovat pití kontaminovaných nápojů. Nikdy nepijte ze stejné láhve ani sklenice po cizím člověku. Vyvarujet se pití starých, déle stojících nápojů a hlavně znečištěné vody.

Původce střevní chřipky se dokáže šířit vzduchem, stejně jako ostatní viry a bakterie. Dodržujte hygienická pravidla. Nikdy nejezte neumytou zeleninu a ovoce ani se nedotýkejte potravin nemytýma rukama. Po použití toalety si vždy důkladně umyjte ruce, protože střevní chřipku může vyvolat i kontakt s výkaly.

Příznaky střevní chřipky

Nejsilnější příznaky se celkem logicky projevují jako střevní potíže, zvracení a běžné příznaky chřipky. Střevní chřipka nastupuje náhle a trvá zhruba týden nebo i méně. Hodně záleží na konkrétním původci, individuálním stavu postiženého organismu a způsobu léčby.

Průjmové příznaky. Několikrát denně opakovaná řidší stolice, někdy i velmi úporný průjem (běhavka, velmi intenzivní a vůlí nepotlačitelné nutkání).

Zvracení. U většiny lidí se během střevní chřipky objevují jen průjmy. Avšak oslabení jedinci a malé děti často trpí žaludeční nevolností (nauzea) a opakovaným zvracením. Kombinace průjmu a zvracení spolupůsobí v synergii, s rizikem velmi nebezpečné dehydratace organismu.

Zvýšení teploty a horečka. U střevní chřipky je běžná zvýšená teplota nebo horečka, podobně jako u jiných chřipek.

Malátnost a únava. Jsou to první příznaky střevní chřipky, které se projevují ještě před samotným propuknutím nemoci. Cítíme se oslabení, unavení a malátní, máme nepříjemné pocity v ústech a začínáme tušit, že se v našem těle děje něco špatného.

Bolest břicha, kloubů a svalů. Při běžné chřipce nás bolívají svaly a klouby. Připadáme si jako "přejetí parním válcem". U střevní chřipky se k tomu přidává bolest žaludku, břicha, protože původce nákazy má hlavní sídlo ve střevech.

Léčba střevní chřipky, dieta

Při bakteriální nákaze se předepisuje střevní desinficiens (Endiaron, Živočišné uhlí) nebo i antibiotika. Jedná-li se o virovou nákazu, nemá užívání dezinfekčních léků význam. Vždy se ale musí držet poměrně přísná dieta. V celém průběhu léčby je nezbytně nutné dodržovat správný pitný režim. Často popíjte malá množství tekutin (kvůli zvracení).

Colostrum

Velmi účinným pomocníkem při léčbě střevní chřipky je Colostrum. Přečtěte si např. studii Léčba průjmu vyvolaného parazitem Cryptosporidium při syndromu snížené imunity. Důležitá je kvalita Colostra a garantovaný obsah účinných látek (imunoglobuliny, enzymy a růstové faktory).

Probiotika

Naše tělo samo neumí obnovovat prospěšné bakterie ve střevech a střevní sliznice tak zůstává ve zvýšené míře osazena právě škodlivými kmeny bakterií. Proto je víc než vhodné užívat kvalitní probiotika (více než 10 kmenů bakterií), která obnoví potřebnou střevní mikroflóru.

Pití Aloe Vera gelu

Po odeznění průjmů a zvracení doporučujeme pravidelně během tří měsíců pít Aloe Vera gel (1 ml na 1 kg váhy denně, rozdělit do 2 až 3 dávek). Proč? Protože dokáže účinně pročistit střeva, detoxikovat celé naše tělo a příznivě ovlivňovat náš imunitní systém. Navíc obsahuje mucinózní polysacharidy schopné doslova zalepit mikroperforace střevní stěny, což bývají zárodky zánětlivých ložisek nebo skutečných perforací.