Abychom snadněji pochopili, proč k pálení žáhy dochází, stručně si řekněme, co se vlastně odehrává v našem trávicím ústrojí pokaždé, když něco sníme.

Příčiny pálení žáhy

Pokud začnou žaludeční šťávy vystupovat jícnem nahoru, mluvíme o tzv. refluxu. Při něm dochází k naleptávání sliznice, což je hlavní příčina pálení žáhy. Snad každý se s nepříjemným pálením žáhy již setkal. Nejčastěji sužuje dospělé, starší generaci a pacienty s onemocněním žaludku nebo jícnu. U malých dětí se objevuje poměrně zřídka, často ale pálení žáhy zažívají těhotné ženy. Po porodu se jejich stav většinou samovolně vrátí k normálu.

Hiátová kýla

Mezi příčiny pálení žáhy se řadí také tzv. hiátová kýla, při které je žaludek nadzvedáván otvorem v bránici do hrudní dutiny. Toto onemocnění se zpravidla objevuje u obézních lidí.

Refluxní choroba jícnu

Méně obvyklou příčinou pálení žáhy může být tzv. refluxní choroba jícnu, při které dochází k poruše svěrače v dolní části jícnu. Při nefunkčním svěrači se obsah žaludku vrací zpět a kyselina chlorovodíková ze žaludečních šťáv může vyvolat zánět sliznice jícnu, který může mít fatální následky. Při zanedbání léčby se totiž může rozvinout život ohrožující rakovina jícnu.

Pomoc při pálení žáhy

Díky obsahu alkalizujících a tkáně hojících látek představuje Aloe Vera gel účinnou pomoc při pálení žáhy. Při pravidelném pití gelu z Aloe Vera dochází ke zlepšení i k úplné normalizaci stavu.

Dostatečné odbourávání kyselin, nejen při pálení žáhy, je možné pouze při dostatku zásaditých látek (minerály, stopové prvky apod.), kterých moderní strava a nápoje obsahují čím dál méně. Proto je víc než vhodné užívat také minerální doplňky stravy, např. S3Balance. Např. v Rakousku je běžné, že lékaři zabývající se komplementární medicínou doporučují jako pomoc při pálení žáhy Aloe Vera gel spolu s minerálními doplňky stravy současně.

Pálení žáhy v těhotenství

Prvním důvodem bývají hormonální změny v těhotenství, při kterých se snižuje napětí ve stěnách zažívacího ústrojí. Dochází tak k oslabení funkce žaludečního uzávěru (žaludek - jícen) a k pomalejšímu odcházení obsahu žaludku do dvanáctníku.

V těhotenství se zcela logicky zvětšuje děloha, která stále více tlačí na žaludek a posunuje ho směrem nahoru. To je další příčina pálení žáhy v těhotenství.

POZOR: Těhotné ženy by neměly bez konzultace se svým ošetřujícím lékařem pít Aloe vera gel ani volně prodejná antacida!

Co se děje v ústech

Potraviny běžně přijímáme ústy, kde pomocí ozubených čelistí dochází k mechanickému rozmělnění a k enzymatickým procesům neboli k natrávení potravy. Naše sliny obsahují např. důležitý trávicí enzym ptyalin.

Zkuste žvýkat kousek obyčejného rohlíku. Po několika minutách začnete cítit nasládlou chuť. Proč? Ptyalin obsažený ve slinách rozštěpil makromolekuly škrobu až na nejjednodušší cukr glukózu. A ta má sladkou chuť.

Co se děje v žaludku

Natrávené potrava postupuje jícnem do žaludku. V něm je pohybem žaludečních stěn ještě více mechanicky rozmělněna. Chemickým působením kyseliny chlorovodíkové (solné), enzymů (pepsin, gastrin) a dalších látek je trávenina chemicky štěpena. Díky kyselině panuje v žaludku silně kyselé prostředí. Žaludek produkuje přibližně 3 litry šťáv denně a jejich kyselost vyjadřovaná veličinou pH se mění podle denního cyklu a složení potravy (1,5 až 2).