Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny

Aminokyseliny jsou organické sloučeniny, ze kterých tělo tvoří tělesné bílkoviny neboli peptidy. Aminokyseliny jsou stavební kameny. Každá molekula aminokyseliny se skládá z dusíkaté aminové skupiny a kyselé karboxylové skupiny, které se váží na atomy uhlíku. Jednotlivé molekuly aminokyselin jsou vzájemně propojené pomocí tzv. peptidových vazeb. Tím vznikají řetězce molekul, které jsou známé jako polypeptidy. Tyto řetězce jsou opět spojovány peptidovými vazbami a tím způsobem vznikají molekuly bílkovin.

Biogenní aminokyseliny v lidském těle

Leucin

Biogenní aminokyseliny jsou pro člověka nezbytné, protože z nich tělo tvoří velké množství látek, například histamin, hormony, pigmenty a další látky. Deriváty aminokyselin se nazývají biogenní aminy a slouží jako tzv. 'neurotransmitery' (přenašeče vzruchů) při nervovém přenosu. Mezi ně patří například noradrenalin, dopamin a jiné. Z aminokyselin vznikají i látky, které mají vliv na růst buněk.

Rozdělení aminokyselin

Veškeré bílkoviny v našem organismu jsou tvořeny z asi 20 aminokyselin. Konkrétně alanin, arginin, glycin, valin, leucin, isoleucin, kyselina asparágová, asparagin, kyselina glutamová, glutamin, lysin, histidin, fenylalanin, serin, threonin, tyrozin, tryptofan, methionin, cystein a prolin. Aloe vera obsahuje všechny tyto aminokyseliny!

Esenciální aminokyseliny

Aminokyseliny, které si organismus neumí vyrobit a je odkázán na příjem v potravě, označujeme jako esenciální. Z dvaceti biogenních aminokyselin je deset esenciálních. více

Neesenciální aminokyseliny

Fenylalanin

Tyto aminokyseliny si organismus tvoří sám. více

Kromě těchto zmíněných dvaceti existuje ještě 200 aminokyselin, které se nevyskytují v bílkovinách, ale hrají důležitou roli v chemických reakcích uvnitř buněk. Aminokyseliny se vyskytují v různých doplňcích stravy. Často jsou používány v kulturistice v potravinových doplňcích, kde pomáhají k udržení pozitivní dusíkové bilance a nárůstu svalové hmoty. Aminokyseliny jsou rovněž užívány při redukčních dietách.